Page 19 - catalog
P. 19
II

Alimentația / The diet

Pentru cunoaşterea unei civilizaţii este necesară, Finding out more about a civilization implies not
pe lângă studierea istoriei politice, militare și a religiei, o only studying the political, military and religious history,
abordare cât mai aproape de realitate a vieţii cotidiene. but also getting as close as possible to the reality of every-
Din păcate, sursele literare care ar trebui să stea la baza day life. Unfortunately, in the case of the Dacian world,
unor astfel de demersuri sunt, pentru spațiul dacic, puţine the literary sources that should facilitate such approaches
şi de cele mai multe ori lacunare. Pe de altă parte ele sunt are scarce and most of the times incomplete. On the other
suplinite, în unele situaţii, de informaţiile oferite de desco- hand, sometimes they are successfully filled in by infor-
peririle arheologice. Aşa stau lucrurile şi în ceea ce priveşte mation offered by archaeological findings. This is the case
alimentaţia, pentru care izvoarele scrise sunt cvasiabsen- of ancient times diet, since written records on the topic
te. În schimb, descoperirile din siturile dacice de seminţe are almost absent. In contrast, the findings in Dacian sites
carbonizate, resturi osteologice, inventar casnic (ceramică, consisting of carbonized seeds, bone remains, household
ustensile de „bucătărie”, precum frigărui, cremaiere, cu- goods (ceramics, kitchen utensils such as spits, knives,
ţite, furculiţe, vase de metal etc.) oferă indicii importante cauldron chains, forks, metallic bowls, etc.) offer important
pentru înţelegerea acestui aspect al vieții cotidiene. clues for understanding this aspect related to everyday life.

În lumea dacică o bună parte din resursele de hra- In the Dacian world a significant part of food re-
nă era constituită din cereale şi leguminoase, descoperirile sources consisted of cereals and vegetables, the discovery of
de seminţe aparţinând unor anumite specii fiind destul de seeds belonging to certain species being quite frequent in
frecvente în multe aşezări şi fortificaţii. Fără îndoială, cere- many fortifications and settlements. There is no doubt that
alele au reprezentat cele mai importante alimente pentru due to their rich content of carbohydrates, which is an excel-
asigurarea hranei, având în vedere conţinutul lor bogat lent source of calories and the ease of their storage compar-
în hidraţi de carbon, o sursă excelentă de calorii, şi posi- ing with other plants, cereals represented the most import-
bilitatea conservării lor pe o perioadă mai lungă de timp ant food in Dacian diet. Among them, the wheat and millet,
în raport cu alte plante. Dintre acestea, mai importante în together with rye, barley and oat seem to have played the
alimentaţia dacilor din Munţii Orăştiei par să fi fost grâul most important role in the diet of Dacians from the Orăştie
şi meiul, cărora li se adaugă secara, orzul şi ovăzul. Din Mountains. Due to the improper environment conditions
cauza condiţiilor improprii de mediu (zonă montană cu (mountain region with relatively low temperature), cere-
temperaturi relativ scăzute), cerealele se cultivau doar în als used to be cultivated probably only in small quantities
proporţii mici în zona capitalei dacice. Cantităţile mari ne- in the Dacian capital area. The large quantities needed to
cesare aprovizionării locuitorilor din Munţii Orăştiei erau supply the Orăştie Mountains inhabitants were probably

17
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24