Page 21 - catalog
P. 21
Alimentația

transformarea lor în făină (Fig. 7 - 8). Cerealele, fie că este into flour (Fig. 7-8). Cereals, whether it is millet, wheat, rye,
vorba de mei, grâu, secară etc., puteau fi consumate atât etc. could be eaten both boiled (soups, gruels or porridges),
sub forma unor fierturi (supe, terciuri), cât şi sub formă de or as bread or flat bread. For example a sort of porridge,
pâine sau lipie. De exemplu, din grăunțele de mei (Panicum which could have different consistencies and which rep-
miliaceum) măcinate și apoi fierte în apă sau lapte, se pre- resented the basic food, used to be made out of grinded
para o fiertură de diverse consistențe care a fost mult timp and boiled (in milk or water) millet (Panicum miliaceum).
un aliment de bază. Este posibil ca în compoziţia unor ter- It is possible that in the composition of millet gruels, the
ciuri de mei dacii să fi introdus şi alte ingrediente cum ar Dacians had introduced other ingredients such as spinach,
fi spanacul, loboda, lintea, mazărea sau bobul, după cum orache, lentil, pea or fava bean, as seems to be indicated by
pare să o indice alăturarea seminţelor provenite de la aces- the fact that seeds from these plants were found together
te plante în probele paleobotanice provenite de la Sarmize- in the palaeobotanical samples from Sarmizegetusa Regia
getusa Regia sau din alte situri dacice. O specie aparte de or from other Dacian sites. A distinct millet species (foxtail
mei (meiul păsăresc – Setaria Italica) putea intra, de aseme- millet – Setaria Italica) could have also be part of the ancient
nea, în alimentaţie, dacă ţinem seama de descoperirea unei diet if we take into consideration the discovery of a quite
probe destul de consistente (23,3%) care conţinea seminţe consistent sample (23, 3%) which contained seeds from this
din această plantă în cetatea de la Căpâlna. plant in the Căpâlna fortress.

Dacă meiul se prepara cel mai adesea sub formă If millet was most often prepared in the form of
de terci, grâul şi secara (Secale cereale) erau mai probabil porridge, wheat and rye (Secale cereale) were more proba-
utilizate la obţinerea lipiilor sau a pâinii dospite. Produce- bly used for making flat breads or leavened bread. Bread
rea pâinii în mediul dacic ar putea fi indicată de prezenţa production in the Dacian milieu could be indicated by
cuptoarelor menajere în mai multe aşezări dacice. Un ast- the presence of household ovens in several Dacian settle-
fel de cuptor, de dimensiuni foarte mari, a fost descoperit ments. Such an oven, very large in size, was discovered on
pe platoul cetăţii de la Costeşti. Instalaţia putea fi folosită the plateau of the Costeşti fortress. It could have been used
pentru coacerea unor cantităţi mai mari de pâine, destinate for baking larger quantities of bread, possible intended
consumului alimentar al tuturor rezidenților cetății aminti- for feeding all residents of the above mentioned fortress.
te. Dacă grâul este aproape nelipsit din aşezările dacice din If wheat is almost never missing from the settlements of
Munţii Orăştiei, secara este menţionată doar în aşezările de the Orăştie Mountains, rye is only mentioned in the settle-
la Meleia şi Sarmizegetusa Regia. Aceasta nu apare nicio- ments from Meleia and Sarmizegetusa Regia. It never ap-
dată în aşezările dacice în probe pure, ci numai împreună pears in pure samples in the Dacian settlements, but only
cu seminţe ale altor cereale, mai ales grâu şi orz, ele fiind together with other cereal grains, especially with wheat
probabil amestecate în vederea consumului. Orzul putea fi and barley, and it was probably mixed with them for con-
folosit cu predilecţie la obţinerea unor terciuri, singur sau sumption. Barley could have been used mainly in making
împreună cu leguminoase, mai rar la producerea lipiilor şi gruels, alone or together with vegetables, and less often in
a pâinii (datorită cantităţii mici de amidon din compoziţie making bread and flat bread (due to the small quantity of
făina de orz nu dospeşte). O altă modalitate de utilizare a starch in its composition, barley flour does not leaven). An-
orzului era în obţinerea malţului pentru bere. Descoperirea other way of using barley was for obtaining beer malt. The
în cantităţi foarte mari în cetatea de la Căpâlna (61,3%) ar large quantity of barley found in Căpâlna fortress (61, 3%)

19
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26