Page 22 - catalog
P. 22
diet
putea sugera utilizarea acestei cereale şi pentru hrana ani- could suggest the use of this cereal as fodder for livestock
malelor. as well.
Ultima dintre cerealele puţin cultivate în Dacia The last of the less cultivated cereals in pre-Roman
preromană era ovăzul (Avena sativa), semnalat pentru aria Dacia was oat (Avena sativa), found only at Grădiştea de
Munţilor Orăştiei doar la Grădiştea de Munte. Era folosit Munte, as far as the Orăştie Mountains area is concerned.
cu precădere la furajarea animalelor, dar întrebuinţarea ca It was mainly used as livestock food, but its use as food by
aliment de către comunităţile umane nu este exclusă. human communities is not excluded.
Pe lângă cereale, în alimentaţia locuitorilor din Along with cereals, various vegetables entered the
zona capitalei dacice au intrat şi o serie de plante legumi- diet of the inhabitants of the Dacian capital area: lentil (Lens
noase, fiind identificate lintea (Lens esculenta), bobul (Vicia esculenta), fava bean (Vicia faba), pea (Pisum sativum), ervil
faba), mazărea (Pisum sativum), măzărichea (Vicia ervilia) și (Vicia ervilia) and garlic (Allium sativum L.) were identified.
usturoiul (Allium sativum L.). Lintea pare să fi fost consu- Lentil seems to have been cooked together with wheat,
mată împreună cu grâu, mei şi orz (foarte adesea cele patru millet, and barley (very often, the four plants appear to be
plante apar asociate în probe). În „reţeta de preparare” a associated in the samples). Mustard was probably also in-
unui asemenea fel de mâncare la Grădiştea de Munte in- cluded in the “cooking recipe” of such dish at Grădiştea
tra probabil şi muştarul, boabe de Sinapis arvensis şi Sinapis de Munte, grains of Sinapis arvensis and Sinapis alba being
alba fiind descoperite în acelaşi eşantion. found within the same sample.
În ceea ce priveşte bobul, se pare că a apărut pe te- As far as fava bean is concerned, it seems to have
ritoriul României ca plantă cultivată abia în epoca La Tène, appeared on the territory of Romania as a cultivated crop
când îl găsim în cantităţi destul de mari la Grădiştea de only in the La Tène period, when it can be found in quite
Munte. Bobul putea fi consumat, ca şi celelalte legume, sub large quantities at Grădiştea de Munte. Fava bean could
formă de terci. Tot sub formă de fiertură erau preparate have been eaten just like other vegetables as gruel. In the
mazărea şi măzărichea, plante care au fost identificate, în same way, as porridge, peas and ervil used to be cooked;
procente destul de mici, în probe provenind din aşezarea those plants were identified in quite small percentages, in
amintită. samples coming from the aforesaid settlement.
O altă categorie de plante folosite, probabil, de Another plant family that was probably used by
daci este reprezentată de speciile care au rămas în starea the Dacians is represented by the species which main-
lor sălbatică, dar ale căror seminţe, frunze sau rădăcini tained their wild state, but whose seeds, leaves or roots
erau comestibile: spanacul (Chenopodium album), ştirul, lo- were edible: spinach (Chenopodium album), common ama-
boda (Atriplex patula), măcrişul (Rumex acetosa), ştevia (Ru- ranth, orach (Atriplex patula), sorrel (Rumex acetosa), yellow
mex crispus) etc. Ele puteau fi consumate fie crude, fie gă- dock (Rumex crispus), etc. They could have been used either
tite, în general acompaniind diverse sortimente de legume raw or cooked, usually accompanying various sorts of veg-
şi cereale. Crud sau preparat pentru condimentarea unor etables and cereals. Garlic could also have been used raw
feluri de mâncare era utilizat şi usturoiul. Câteva căpăţâni or cooked as a spice for various dishes. A few carbonized
carbonizate de usturoi au fost descoperite într-o locuinţă garlic bulbs were found on the floor of a circular house at
circulară de la Grădiştea de Munte. Grădiştea de Munte.
Spre deosebire de cereale care se păstrau foar- In contrast with cereals, which could be stored
20
putea sugera utilizarea acestei cereale şi pentru hrana ani- could suggest the use of this cereal as fodder for livestock
malelor. as well.
Ultima dintre cerealele puţin cultivate în Dacia The last of the less cultivated cereals in pre-Roman
preromană era ovăzul (Avena sativa), semnalat pentru aria Dacia was oat (Avena sativa), found only at Grădiştea de
Munţilor Orăştiei doar la Grădiştea de Munte. Era folosit Munte, as far as the Orăştie Mountains area is concerned.
cu precădere la furajarea animalelor, dar întrebuinţarea ca It was mainly used as livestock food, but its use as food by
aliment de către comunităţile umane nu este exclusă. human communities is not excluded.
Pe lângă cereale, în alimentaţia locuitorilor din Along with cereals, various vegetables entered the
zona capitalei dacice au intrat şi o serie de plante legumi- diet of the inhabitants of the Dacian capital area: lentil (Lens
noase, fiind identificate lintea (Lens esculenta), bobul (Vicia esculenta), fava bean (Vicia faba), pea (Pisum sativum), ervil
faba), mazărea (Pisum sativum), măzărichea (Vicia ervilia) și (Vicia ervilia) and garlic (Allium sativum L.) were identified.
usturoiul (Allium sativum L.). Lintea pare să fi fost consu- Lentil seems to have been cooked together with wheat,
mată împreună cu grâu, mei şi orz (foarte adesea cele patru millet, and barley (very often, the four plants appear to be
plante apar asociate în probe). În „reţeta de preparare” a associated in the samples). Mustard was probably also in-
unui asemenea fel de mâncare la Grădiştea de Munte in- cluded in the “cooking recipe” of such dish at Grădiştea
tra probabil şi muştarul, boabe de Sinapis arvensis şi Sinapis de Munte, grains of Sinapis arvensis and Sinapis alba being
alba fiind descoperite în acelaşi eşantion. found within the same sample.
În ceea ce priveşte bobul, se pare că a apărut pe te- As far as fava bean is concerned, it seems to have
ritoriul României ca plantă cultivată abia în epoca La Tène, appeared on the territory of Romania as a cultivated crop
când îl găsim în cantităţi destul de mari la Grădiştea de only in the La Tène period, when it can be found in quite
Munte. Bobul putea fi consumat, ca şi celelalte legume, sub large quantities at Grădiştea de Munte. Fava bean could
formă de terci. Tot sub formă de fiertură erau preparate have been eaten just like other vegetables as gruel. In the
mazărea şi măzărichea, plante care au fost identificate, în same way, as porridge, peas and ervil used to be cooked;
procente destul de mici, în probe provenind din aşezarea those plants were identified in quite small percentages, in
amintită. samples coming from the aforesaid settlement.
O altă categorie de plante folosite, probabil, de Another plant family that was probably used by
daci este reprezentată de speciile care au rămas în starea the Dacians is represented by the species which main-
lor sălbatică, dar ale căror seminţe, frunze sau rădăcini tained their wild state, but whose seeds, leaves or roots
erau comestibile: spanacul (Chenopodium album), ştirul, lo- were edible: spinach (Chenopodium album), common ama-
boda (Atriplex patula), măcrişul (Rumex acetosa), ştevia (Ru- ranth, orach (Atriplex patula), sorrel (Rumex acetosa), yellow
mex crispus) etc. Ele puteau fi consumate fie crude, fie gă- dock (Rumex crispus), etc. They could have been used either
tite, în general acompaniind diverse sortimente de legume raw or cooked, usually accompanying various sorts of veg-
şi cereale. Crud sau preparat pentru condimentarea unor etables and cereals. Garlic could also have been used raw
feluri de mâncare era utilizat şi usturoiul. Câteva căpăţâni or cooked as a spice for various dishes. A few carbonized
carbonizate de usturoi au fost descoperite într-o locuinţă garlic bulbs were found on the floor of a circular house at
circulară de la Grădiştea de Munte. Grădiştea de Munte.
Spre deosebire de cereale care se păstrau foar- In contrast with cereals, which could be stored
20