Page 25 - catalog
P. 25
Alimentația

pientele ceramice sunt descoperite atât în locuinţe, cât şi inside the dwellings and nearby extensions, its pres-
în anexe din apropierea acestora, prezenţa lor ilustrând o ence illustrating a part of the kitchenware used every
parte din vesela de bucătărie utilizată cotidian în aşezări- day in Dacian settlements. Determining the functional-
le dacice. Determinarea funcţionalităţii unui vas este însă ity of a vessel is however quite problematic because the
destul de problematică, deoarece acelaşi recipient putea fi same recipient could have been used in various ways,
folosit în mai multe moduri, fie în activităţi culinare, fie either in culinary or in agro-pastoral or artisanal activ-
agro - pastorale sau artizanale. Din acest motiv, clasificarea ities. For this reason their classification according to
după cele trei categorii funcţionale clasice (vase de servit, the three classic functional categories, serving vessels,
vase de gătit şi vase de stocat) constituie o „comoditate de cooking vessels and storage vessels, constitutes a “lan-
limbaj” care nu poate să cuprindă diversitatea posibilelor guage convenience” which cannot include the diversity
utilizări ale fiecărui vas. of uses for each vessel.

Printre puţinele vase ale căror întrebuinţări sunt Among the few vessels whose use is known are
cunoscute se numără strecurătoarea, folosită pentru filtra- the strainer, used for filtering different liquid substanc-
rea diverselor substanţe lichide şi, probabil, pentru obţi- es and (the ceramic ones) probably for making cheese,
nerea brânzeturilor, capacul şi vasele de tip dolia utilizate the lid and the dolia type vessels, which were used
pentru păstrarea rezervelor de apă sau de cereale. Pe lângă for storing water or cereals. Along with these, Dacian
acestea, în „serviciile de bucătărie” din mediul dacic intrau “kitchenware” included various types of ceramic and
varii tipuri de vase ceramice şi, uneori, metalice. Astfel, îna- sometimes metal vessels. Thus, before cooked on the fire,
inte de prepararea pe foc, alimentele puteau fi depozitate food items could have been temporarily stored or mixed
temporar sau amestecate în vase de dimensiuni mai mici, in small sized vessels, bowls and pots (Fig. 12-13), usually
castroane și oale (Fig. 12-13), de obicei lucrate cu mâna, handmade, some still containing traces of carbonized
unele dintre ele păstrând încă urme de cereale carbonizate cereals on the inside. The shapes are common: tronconic
pe interior. Formele sunt comune, cu corp tronconic sau or slightly curved, flaring rim, the pots having a wider
ușor curbat și buza răsfrântă în afară, oalele având gura mouth than those used directly on fire for the thermal
mai largă decât cele folosite direct pe foc pentru prepara- processing of foods. They sometimes imitate southern
rea termică a alimentelor. Uneori, ele imită forme ceramice ceramic forms, as it can be observed in the case of a
sudice, după cum se observă de pildă în cazul unui castron ribbed deep bowl, which imitates a Mediterranean type
decorat cu nervuri, care imită un tip de recipient din sticlă glass recipient. The pots that were placed straight on
din zona mediteraneană. Oalele utilizate direct pe foc pen- the fire in order to cook or heat foods were handmade
tru pregătirea sau încălzirea alimentelor erau modelate cu out of a coarse paste and sometimes smoothed, being
mâna dintr-o pastă grosieră și, uneori, netezită, fiind simi- similar to the vessels usually called “jars” (Fig. 14). In
lare recipientelor denumite „vas-borcan” (Fig. 14). Pentru order to increase manoeuvrability but also for aesthet-
creșterea manevrabilității, dar şi din considerente estetice, ic reasons, the vessels bear applied ornaments (circular
vasele poartă ornamente aplicate (butoni circulari, proemi- knobs, horizontal protuberances or alveolar cordons)
nențe orizontale, brâie) sau incizate (realizate cu „piepte- or incisions (made with the “comb”), which combine
nele”), care combină diverse tipuri decorative (alveolare, various decorative types (impressions, incisions, etc.).
crestate sau șnurate). De multe ori se pot observa urmele Many times, traces of secondary firing can be observed,

23
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30