Page 23 - catalog
P. 23
Alimentația

te uşor, legumele erau mult mai greu de conservat și, de very easily, vegetables were much harder to preserve and
aceea, cea mai mare parte dintre ele intrau în alimentaţie therefore, most of them were used in the diet depending
sezonier. Unele dintre ele erau conservate prin diverse pro- on the season. Some of them were preserved using various
cedee: uscarea la soare, saramură etc. Procedeele, simple methods: sun drying, pickling, etc. The methods, which are
de altfel, puteau fi utilizate şi de daci, un argument în acest quite simple, could have been used by the Dacians, an ar-
sens fiind faptul că, în mai sus pomenita descoperire de la gument supporting this idea being brought by the fact that
Grădiştea de Munte, usturoiul era împletit într-o funie şi in the abovementioned finding from Grădiştea de Munte,
probabil prins de o bârnă sau pe unul dintre pereţii locuin- the garlic was braided in a rope and probably hanged from
ţei incendiate. a beam or from the walls of the burned dwelling.

Alimentaţia pe bază de carne este documentată Meat based diet is archeologically documented by
arheologic prin descoperirea în aproape toate aşezările şi the discovery of numerous bones coming from domestic
fortificaţiile dacice a oaselor de animale domestice şi săl- and wild animals in almost all Dacian fortresses and set-
batice. Pentru cetatea de la Căpâlna, unde a fost posibilă tlements. In the case of Căpâlna fortress, where it was pos-
realizarea unor observaţii arheozoologice pe un lot mai sible to conduct archaeozoological tests on a larger sample
mare, s-a observat că predominau ovicaprinele (cca. jumă- pool, it has been observed that ovicaprids were predom-
tate din oasele descoperite), urmate de porcine (o treime) inant (about half the bones discovered), followed by pigs
şi de bovine. Fragmentele de oase descoperite aparţin unor (one third) and bovines. The bone fragments discovered
exemplare tinere, ceea ce sugerează o gestiune a turmelor belong to young specimens which suggests a meat produc-
bazată pe producţia de carne şi mai puţin pe obţinerea de tion livestock management rather than a management fo-
produse secundare. cused on obtaining secondary products.

Modul de gătire a cărnii este unul dintre domeniile The way in which meat was cooked is one of the
pentru care avem puține indicii. Din datele disponibile re- fields most scarce in reliable information. It seems that in
iese că predomina consumul cărnii fierte, sugestiv fiind că the consumption of boiled meat was prevalent, being rele-
în anumite situri (de ex. Căpâlna) predomină fragmentele vant that in certain sites (for ex. Căpâlna) bone fragments
de oase fără urme de ardere. which show no traces of burning are predominant.

Pe de altă parte nu este de exclus nici consumul căr- One must not omit the consumption of fried meat.
nii prăjite. Frigările și furculițele din fier, descoperite în mul- The spits and the iron flesh-hooks which have been dis-
te dintre așezările dacice, puteau fi întrebuințate în această covered in many of the Dacian fortresses were used in this
practică culinară. Furculiţele aveau de obicei dimensiuni culinary practice. The flesh-hooks were usually small in
reduse şi erau confecţionate dintr-o bară de fier despicată la size and were made of an iron bar which was split at one
un capăt sub forma a doi dinţi (Fig. 9). De origine, se pare, end in the form of two teeth (Fig. 9). Apparently of south-
sudică ele au fost folosite în activităţi culinare legate de pre- ern origin, they were used in culinary activities related to
pararea şi manevrarea cărnii. Mult mai mari decât furculiţe- cooking and handling meat. The spits and were much larg-
le erau frigările (Fig. 10), ele putând să ajungă la dimensiuni er than the flesh-hooks (Fig. 10); some could have reached
impresionante, cum este cazul celei de la Luncani - Piatra impressive sizes as the one found at Luncani - Piatra Roşie
Roşie (96,5 cm). Aveau de obicei trei sau patru dinţi şi uneori (96,5 cm). They usually had three or four teeth and some-
tija ornamentată, fiind utilizate tot la pregătirea unor feluri times their rod was decorated, and they too were used for

21
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28