Page 26 - catalog
P. 26
diet

arderii secundare cauzate de expunerea la foc, atât la exte- caused by exposure to fire both on the outside (traces of
rior (urme de funingine), cât și la interior (alimente carbo- soot), and on the inside (carbonized food). It is worth
nizate). Este de remarcat prezența mai redusă a acestui tip noticing that the presence of this type of vessel is low-
de recipient în zona Sarmizegetusei Regia și mai crescută er in the area of Sarmizegetusa Regia and higher as we
pe măsură ce ne îndepărtăm de capitală (la Căpâlna, de move farther from the capital city (at Căpâlna, for ex-
exemplu, au fost descoperite numeroase exemplare). ample, they are quite frequent).

Pentru servirea la masă a hranei, dacii din zona For serving food at the table, the Dacians from
Munților Orăștiei au folosit mai multe tipuri de străchini the area of the Orăştie Mountains used various types of
și castroane lucrate la roată, profilul acestora amintind de wheel-thrown bowls and dishes, their shapes reminding
recipientele veselei ceramice contemporane din Imperiul Roman contemporary recipients (Fig. 15-16). Remarkable
Roman (Fig. 15-16). Remarcabile prin eleganță, vasele din by their elegance, the vessels belonging to this category are
această categorie sunt elocvente pentru ilustrarea particula- eloquent for illustrating the specific of this cultural milieu
rităţii acestei regiuni în raport cu restul Daciei, inclusiv în in comparison with the rest of Dacia, including tableware
ceea ce priveşte vesela de masă. Dacă la Capâlna sau chiar as well. If at Căpâlna or even at Costeşti the so called “fruit
la Costești se întâlnește așa-numita „fructieră” (Fig. 17), de bowl” (Fig. 17) can be found, in fact a high pedestal bowl
fapt o strachină cu piedestal înalt, cupa rotunjită sau tron- with a round cup or tronconic cup and a widened and
conică, cu buza lățită și puternic evazată, specifică majori- strongly everted rim, typical to most settlements in pre-Ro-
tății așezărilor din Dacia preromană, pe măsură ce urcăm man Dacia, as we go up along the Apa Grădiştii riverbank
Apa Grădiștii și ne apropiem de capitala regatului, ea lasă and draw nearer to the kingdom’s capital, this type of bowl
locul străchinii cu profil carenat, buza rotunjită, terminată is replaced by the carinated bowl with a rounded rim and
cu piedestal scurt sau fund inelar. De multe ori, pe fundul a short pedestal or a foot ring. Very often, graffiti scratched
acestor vase sunt întâlnite graffiti, zgâriate după ardere, fiind after firing can be found on the bottom of these vessels,
probabil însemne de proprietate. O astfel de modificare a probably representing owner’s marks. This modification of
veselei de masă în zona capitalei sugerează o altă manieră the tableware in the capital city region suggests a different
de servire a mesei sau, mai degrabă, reprezintă un argument food serving style or, rather, represents an argument for
în demonstrarea prezenţei mobilierului casnic, în acest caz a the presence of household furniture, in this case of tables
meselor şi a scaunelor. Este ştiut că fructiera reprezenta un and stools. It is known that the “fruit bowl” represented a
„vas-masă” din care probabil mâncau mai mulţi comeseni. “table-vessel” probably used by several table-companions.
Înlocuirea ei cu strachina, vas de dimensiuni mai mici şi cu Its replacement with the bowl, a smaller vessel with short
picior scurt, atestă un consum individual al alimentelor, foot, could prove that only one person ate from that vessel,
semnele de tip graffiti fiind marca proprietarului vasului, a the graffiti signs being the mark of the owner, and could
celui care consuma din acel vas şi, totodată, ar indica utiliza- also indicate that the wooden tables were used as a support
rea meselor din lemn, ca suport pentru vesela de masă. Tot for the tableware. Dishes and bowls with a round body
pentru consum erau utilizate străchini și boluri cu corp ro- (with a short pedestal or with a foot ring and flaring rims)
tunjit, cele din urmă cu piedestal scurt, boluri cu fund inelar were used too for eating, and bowls with rounded (rarely
și buza evazată, iar pentru servit castroane cu corp rotunjit și tronconic) body and everted rim for serving (Fig. 18-20).
buza evazată, mai rar tronconic (Fig. 18-20). Multe dintre ele Most of them were covered in a soft clay emulsion called

24
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31