Page 24 - catalog
P. 24
diet
de mâncare ce aveau în componenţă carnea (pentru scoate- preparing meat dishes (for taking out pieces of meat from
rea bucăţilor de carne din vase mari, pentru învârtirea cioz- large vessels, for turning chunks of meat on the grill or for
vârtelor pe grătar sau pentru susţinerea bucăţilor de carne holding pieces of meat over the fire). The knives are quite
deasupra focului). Destul de frecvent descoperite în aşeză- frequently found in Dacian settlements (Fig. 11). Small in
rile dacice sunt şi cuţitele (Fig. 11). De mici dimensiuni, ele size, they were probably used for any activity involving
erau folosite pentru tot ce însemna tăiere, decupare, tranşare cutting, carving, slicing, etc. Very often their traces can be
etc. Adesea urmele lor sunt vizibile pe suprafaţa fragmente- seen on the surface of osteological fragments indicating the
lor osteologice, indicând modul de tranşare a animalelor. manner in which meat was sliced and carved.
Despre existenţa şi utilizarea grăsimilor, atât ani- The information provided by archaeological
male, cât şi vegetale, informaţiile oferite de sursele arhe- sources regarding the presence and use of both animal
ologice nu sunt foarte numeroase. Cercetările arheologice and vegetal fats is scarce. Archaeological findings under-
au pus în evidenţă existenţa în aşezările dacice a unor plan- lined as well the presence in Dacian settlements of plants
te cu un conţinut ridicat de ulei. Printre acestea se numără with high oil content. Among those can be found: gold-
cele de lubiţ (Camelina sativa) - 25-30% conţinut ulei, găsite of-pleasure (Camelina sativa) - 25-30% oil content, found
la Grădiştea de Munte; cele de mac (Papaver somniferum) - at Grădiştea de Munte; poppy (Papaver somniferum) - 50%
50% ulei - găsite în cantităţi mici la Căpâlna, dar în cantităţi oil, found in small quantities at Căpâlna, but in quite large
destul de mari la Grădiştea de Munte sau cele de muştar quantities at Grădiştea de Munte, mustard (Sinapis alba,
(Sinapis alba, Sinapis nigra/Brassica nigra, Sinapis arvensis) - Sinapis nigra/Brassica nigra, Sinapis arvensis) - over 35%
peste 35% ulei - cum este cazul descoperirilor de la Gră- oil, such as in the case of the findings from Grădiştea de
diştea de Munte. Uleiurile obţinute din aceste plante erau Munte. The oils obtained from these plants were edible,
comestibile, dar puteau fi întrebuinţate şi în alte scopuri: but could have had other uses as well: lighting, leather
iluminat, tăbăcitul pieilor etc. tanning, etc.
Laptele în stare naturală şi derivatele acestuia au Milk in its natural state and its derivates constitut-
fost mult timp elemente de bază în alimentaţia populaţiilor ed for a long time base elements in the diet of Europe’s
Europei. Spre deosebire de lumea greco-romană, unde se populations. Unlike the Greek-Roman world, where ap-
pare că predominant în alimentaţie era laptele de oaie, ur- parently sheep milk was predominant in the diet, followed
mat de cel de capră şi abia în ultimul rând de cel de vacă, în by goat milk and only lastly by cow milk, in the Dacian
lumea dacică era preferat laptele de vacă, după cum par să world cow milk was preferred, as the preponderance of
indice preponderenţa cornutelor mari în aşezări, sacrifica- cattle in settlements seems to suggest, together with the
rea lor la maturitate și constatarea că, în majoritatea cazuri- fact that they were sacrificed at maturity and that in most
lor, animalele mature erau femele. Transformarea laptelui cases the mature animals were females. Turning milk into
în brânză era necesară în primul rând din motive de con- cheese was necessary in the first place for preservation
servare. Vasele strecurătoare, descoperite în unele locuințe, reasons. Ceramic strainers, discovered in dwellings, could
puteau fi utilizate în procesul de obţinere a brânzeturilor. have been used also in the process of cheese making.
Pentru prepararea, stocarea sau servirea alimente- In order to prepare, store or serve foods, the Da-
lor, dacii aveau la dispoziţie o varietate de vase ceramice cians used a vast variety of ceramic or metal vessels.
sau din metal. Cel mai adesea în stare fragmentară, reci- Most often in fragmentary state, pottery is found both
22
de mâncare ce aveau în componenţă carnea (pentru scoate- preparing meat dishes (for taking out pieces of meat from
rea bucăţilor de carne din vase mari, pentru învârtirea cioz- large vessels, for turning chunks of meat on the grill or for
vârtelor pe grătar sau pentru susţinerea bucăţilor de carne holding pieces of meat over the fire). The knives are quite
deasupra focului). Destul de frecvent descoperite în aşeză- frequently found in Dacian settlements (Fig. 11). Small in
rile dacice sunt şi cuţitele (Fig. 11). De mici dimensiuni, ele size, they were probably used for any activity involving
erau folosite pentru tot ce însemna tăiere, decupare, tranşare cutting, carving, slicing, etc. Very often their traces can be
etc. Adesea urmele lor sunt vizibile pe suprafaţa fragmente- seen on the surface of osteological fragments indicating the
lor osteologice, indicând modul de tranşare a animalelor. manner in which meat was sliced and carved.
Despre existenţa şi utilizarea grăsimilor, atât ani- The information provided by archaeological
male, cât şi vegetale, informaţiile oferite de sursele arhe- sources regarding the presence and use of both animal
ologice nu sunt foarte numeroase. Cercetările arheologice and vegetal fats is scarce. Archaeological findings under-
au pus în evidenţă existenţa în aşezările dacice a unor plan- lined as well the presence in Dacian settlements of plants
te cu un conţinut ridicat de ulei. Printre acestea se numără with high oil content. Among those can be found: gold-
cele de lubiţ (Camelina sativa) - 25-30% conţinut ulei, găsite of-pleasure (Camelina sativa) - 25-30% oil content, found
la Grădiştea de Munte; cele de mac (Papaver somniferum) - at Grădiştea de Munte; poppy (Papaver somniferum) - 50%
50% ulei - găsite în cantităţi mici la Căpâlna, dar în cantităţi oil, found in small quantities at Căpâlna, but in quite large
destul de mari la Grădiştea de Munte sau cele de muştar quantities at Grădiştea de Munte, mustard (Sinapis alba,
(Sinapis alba, Sinapis nigra/Brassica nigra, Sinapis arvensis) - Sinapis nigra/Brassica nigra, Sinapis arvensis) - over 35%
peste 35% ulei - cum este cazul descoperirilor de la Gră- oil, such as in the case of the findings from Grădiştea de
diştea de Munte. Uleiurile obţinute din aceste plante erau Munte. The oils obtained from these plants were edible,
comestibile, dar puteau fi întrebuinţate şi în alte scopuri: but could have had other uses as well: lighting, leather
iluminat, tăbăcitul pieilor etc. tanning, etc.
Laptele în stare naturală şi derivatele acestuia au Milk in its natural state and its derivates constitut-
fost mult timp elemente de bază în alimentaţia populaţiilor ed for a long time base elements in the diet of Europe’s
Europei. Spre deosebire de lumea greco-romană, unde se populations. Unlike the Greek-Roman world, where ap-
pare că predominant în alimentaţie era laptele de oaie, ur- parently sheep milk was predominant in the diet, followed
mat de cel de capră şi abia în ultimul rând de cel de vacă, în by goat milk and only lastly by cow milk, in the Dacian
lumea dacică era preferat laptele de vacă, după cum par să world cow milk was preferred, as the preponderance of
indice preponderenţa cornutelor mari în aşezări, sacrifica- cattle in settlements seems to suggest, together with the
rea lor la maturitate și constatarea că, în majoritatea cazuri- fact that they were sacrificed at maturity and that in most
lor, animalele mature erau femele. Transformarea laptelui cases the mature animals were females. Turning milk into
în brânză era necesară în primul rând din motive de con- cheese was necessary in the first place for preservation
servare. Vasele strecurătoare, descoperite în unele locuințe, reasons. Ceramic strainers, discovered in dwellings, could
puteau fi utilizate în procesul de obţinere a brânzeturilor. have been used also in the process of cheese making.
Pentru prepararea, stocarea sau servirea alimente- In order to prepare, store or serve foods, the Da-
lor, dacii aveau la dispoziţie o varietate de vase ceramice cians used a vast variety of ceramic or metal vessels.
sau din metal. Cel mai adesea în stare fragmentară, reci- Most often in fragmentary state, pottery is found both
22